Zdravé pečení

Pečení bylo za dávných dob spojováno se svátky a důležitými nebo významnými událostmi. S vývojem společnosti se ale mnoho věcí změnilo, jedním z nich bylo i pečení. Dřív se nepeklo pro lidi, kteří měli různé diety či potravinové alergie. Moderní doba však přináší spoustu zajímavých zdravých receptů, které mohou být dobré a někdy i velice rychlé a jednoduché. 

Pečení pro diabetiky: Jedna ze skupin, která má problém s pečením, jsou diabetici. Z vlastních zkušeností však vím, že ani tohle není skutečnou překážkou. Nemusíte se nijak omezovat, vždy se najde recept, výrobek, který diabetici smí. Dokonce i nějaké cukroví či sladkosti si není třeba odpírat. Podělím se s vámi o svůj oblíbený recept na perníčky. Jsou dobré a jako malý mls výborné.

Perníčky

Jak dlouho?

Doba přípravy: 10 minut
Pečení: 5 minut

Počet porcí: asi 30 ks, záleží na velikosti perníčků

Ingredience

  • 400 g hl. mouky
  • 2 vejce
  • 50 g Hery (nebo sádla)
  • 1 vrchovatá č. lžíce perníkového koření
  • 1 vrchovatá č. lžíce sody
  • 10 g mandlí
  • 1 p. lžíce skořice
  • 4 p. lžíce mléka
  • 120 g cukru krystalu
  • 60 g medu

 

Příprava jídla

  1. Ingredience dáme do mísy a pořádně zamícháme, aby se vše spojilo do jedné hladké hmoty. Těsto poté necháme chvilku odležet v chladu (cca 15 minut).
  2. Těsto vyndáme z ledničky, rozválíme a vykrajujeme jednotlivé perníčky, které klademe na plech s mírnými rozestupy, protože se nám perníčky během pečení trochu nafouknou.
  3. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut. Perníky musí být pěkně nakynuté a zlatavé. Poté je vytáhneme, potřeme vajíčkem pro lesk a necháme na plechu dojít.

 

Pečení pro alergiky: Nejčastější alergie jsou potravinové, hojná je intolerance na ořechy, peckoviny nebo laktózu. To ale neznamená, že bychom se při alergii museli něčeho vzdát. Vůbec ne! Ve většině případů se dá recept upravit a nevhodné ingredience nahradit. Nebojte se, klidně se poraďte se strýčkem „gůglem“ a najděte si jinou variantu oblíbeného receptu či si nechte poradit, za co danou ingredienci vyměnit.

Pečení bezlepkářům: Ani bezlepkáři se nemusí šidit. V dnešní době pro ně existují recepty, výrobky i sladkosti, které si mohou dopřát, jde o tzv. bezlepkové výrobky. Problém není ani domácí pečení. Obyčejná bílá mouka se dá nahradit bezlepkovou. Opět je možné poradit se o receptech na internetu, ale ani kuchařka zaměřená přímo na tuto problematiku není špatná, naopak, nikdy nevíte, kdy se Vám bude hodit.

 

Bezlepkové čokokostky

Jak dlouho?

Doba přípravy: 25 minut
Pečení: 45 minut


Počet porcí: asi 40 kousků

Ingredience

  • 250 g kvalitní 70% čokolády
  • 250 g změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 250 g mletých loupaných mandlí
  • 2 lžíce světlé bezlepkové mouky nebo kukuřičného škrobu

NA POLEVU

  • 200 g 70 % čokolády
  • 40 loupaných mandlí na ozdobu

Příprava jídla

1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (nebo opatrně v mikrovlnce) a necháme mírně vychladnout.
2. Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně vmícháme vejce, mandle, čokoládu a mouku. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 40–45 minut.

3. Čokoládu na polevu rozpustíme s kapkou vody ve vodní lázni a potřeme jí vychladlý korpus. Ten poté nakrájíme na čtverce 5 x 5 cm a každý ozdobíme mandlí.

 

Sladké a slané pečení: A nakonec tu pro vás mám malou třešničku. Můj nový a oblíbený recept na domácí lívanečky ze zdravé mouky, které jsou velice chutné a rychlé.

 

Chia lívanečky

Jak dlouho?

Doba přípravy: 5 minut

Doba dělání: 15 minut

 

Počet porcí: asi 20 ks

Ingredience

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 káv. lžíce skořice
  • 1 káv. lžíce chia semínek
  • 1 káv. lžíce prášku do pečiva (nebo ½ lyž. kvásku)
  • 1 hrnek teplého neslazeného mandlového mléka (lze použít i jiné)

NA POLEVU

  • javorový sirup, džem, ovoce, čokoláda, ořechy

Příprava jídla

  1. Vše smícháme a rozšleháme, v těstu nesmí být hrudky. Poté rovnou smažíme. Lívance budou křehčí a chutnější, když se budou dělat na suché pánvi.
  2. Dochutíme ovocem, čokoládou, javorovým sirupem nebo čímkoli dalším.

 

Teď už vám jen popřeji dobrou chuť a doufám, že se vám recepty povedou.

Helena Petláková 2.K