Čokoláda

Kdo by neznal čokoládu? Vídáme ji denně. Bonboniéry, zmrzliny, dezerty, pečivo nebo čokoláda sama o sobě. Mnozí jí přisuzují téměř magické účinky a jiní ji posílají do horoucích pekel. Co to ale čokoláda je doopravdy?

Čokoláda je vyrobená z kvašených, pražených a mletých zrnek kakaa. V drtivé většině případů je čokoláda silně ochucena, protože kakao samotné je hořké. Aby z prášku vznikla tabulka sladké dobroty, musí obsahovat také tuk (kakaové máslo). Pokud místo tuku přidáme mléko, vzniká kakao, nápoj ceněný obzvláště v chladnějších měsících.

Kakaové boby, na jejichž kvalitě záleží výsledná chuť a hodnota výrobku, se dělí do tří kategorií. Nejcennější jsou zrna kakaového bobu Criollo z Mexika a střední Ameriky. Pouze 10 % čokolády je vyrobeno z těchto bobů. 80 % čokolády, kterou konzumujeme, je vyrobeno z typu Forastero.

Spotřebitel by měl číst složení čokolády, kterou kupuje, protože i na první pohled čokoládově vypadající pamlsek může obsahovat různé náhražky. Nejčastěji se náhražky používají u různých sezónních výrobků, jako jsou třeba velikonoční zajíci nebo figurka Mikuláše.

Kvalitní čokoláda má několik pozitivních účinků. Pokud se konzumuje v malém množství, prodlužuje život a nevede k obezitě. Je považována za afrodiziakum a má obecně povzbuzující účinek. Díky vyššímu obsahu cukru a tuku je velmi vhodné ji přibalit s sebou na výlet.

Ale pozor! Čokoláda může také zabíjet. V žádném případě ji nedávejte svým domácím mazlíčkům. Psi čokoládu nedokážou strávit a složky v ní obsažené jsou pro ně jedovaté. Protože jim chybí enzymy, působí čokoláda silně na jejich nervovou soustavu a srdce. Malá dávka způsobuje hyperaktivitu psa a větší dávka je smrtící.

Co si tedy zapamatovat? Čokoláda je vyráběna z kakaových bobů. Pro domácí mazlíčky je nebezpečná, ale pro lidi přináší několik pozitiv.

 

Jiřina Vozdecká 2.K